Voor u geselecteerd

Hotel Park Plaza Belvedere 4sterrenIstrië - Medulin
vanaf €804
 

App. Park Plaza Verudela 4sterrenIstrië - Pula
vanaf €584
 

Camping Zelena Laguna 4sterrenIstrië - Porec
vanaf €489
 

In het geografische hart van Europa ligt Istrië. Het landschap is heel divers, de zee ontzettend helder, de bossen groen en de historie rijk. Voor de schitterende kustlijn liggen maar liefst 1185 eilandjes en nog geen 70 hiervan worden bewoond. In het groene binnenland heb je hoge bergen en sommige toppen zijn zelfs een groot deel van het jaar bedekt met sneeuw. Istrië is dus echt heel divers.

Een beetje achtergrond
Als je door Istrië rijdt, als je verschillende plaatsen bezoekt dan zullen de verschillende bouwstijlen wel eens op kunnen vallen. Alleen hieraan kun je al zien dat Istrië, eigenlijk heel Kroatië, een onrustig verleden heeft gehad.

Sinds 80.000 jaar wonen er mensen in Istrië. Bij de populaire plaats Pula zijn verschillende vondsten gedaan die hier op wijzen. Ook bij de stad Porec zijn overblijfselen gevonden uit de prehistorie. Beide steden zijn geliefde vakantieplekken door hun ligging aan zee en dit maakte ze ook erg populair bij de vroegere overheersers in het Middellands Zeegebied.

Het is allemaal begonnen met de Romeinen. Zij zagen al snel dat Istrië een ideale vakantiebestemming is. Ze bouwden tempels, arena’s, alles wat je in die tijd nodig had voor een ontspannen vakantie. Zeker in Pula zijn deze oude gebouwen goed bewaard gebleven. Porec heeft dit geluk bijvoorbeeld niet gehad, ook omdat het zwaar gebombardeerd is in de Tweede Wereldoorlog. Ook in de duizenden tussenliggende jaren heeft Istrië het niet altijd gemakkelijk gehad. Het is vaak slachtoffer geweest van plundertochten, oorlogen en wisselende overheersers. Dit is door gegaan tot afgelopen eeuw met de oorlog in het oude Joegoslavië.

Geluk bij een ongeluk
Nu kunnen wij als toeristen genieten van die onrustige geschiedenis, want er is gelukkig veel moois over gebleven. De arena en de tempel van keizer Augustus in Pula zijn hier schitterende voorbeelden van, maar Istrië heeft nog veel meer moois. Neem bijvoorbeeld de tempel van Neptunus uit de 1e eeuw na Christus in Porec, de stadpoorten van het middeleeuwse
Vrsar of het stadscentrum van Rovinj.

Zo staan de grotere plaatsen vol met mooie kerken, pleinen, fonteintjes en historische poorten. Dat is geen reden om de kleinere plaatsjes niet aan te doen. Trek met een auto eens het binnenland in en geniet van de voornamelijk middeleeuwse sfeer in de dorpjes.

Op jacht, op truffeljacht!
In de zomer is het gezellig druk in Istrië, maar in oktober komt de gekte pas echt los. Dan is het namelijk truffelseizoen en hier in Istrië heb je zelfs de witte truffel, de zeldzaamste en dus ook duurste onder de truffels. Deze lekkernijen groeien aan wortels onder de grond, met de hulp van varkens en honden worden ze opgespoord. Kijk vooral niet gek op als een kilootje weg gaat voor 2000 euro.

Je hebt meer lekkers uit de regio. Probeer vooral eens een lekkere streekwijn, de vers gemaakte olijfolie en de heerlijk bereidde vissen.

Adembenemende natuur
De natuur in Istrië is schitterend. Van de helder blauwe zee tot de groene bergen, het is divers en erg mooi. Het nationale park Krka is toch weer een aparte plek tussen al die mooie, groene plekjes. De watervallen van Krka dragen daar een belangrijk steentje aan bij. Je gaat er bijna twijfelen of je nog wel in Europa bent.

Reisleiding
In de regio Istrië is geen reisleiding aanwezig. Je wordt in Porec, Pula, Medulin, Banjole, Rovinj, Umag en Novigrad opgevangen door een lokale vertegenwoordiger die Nederlands, Engels of Duits spreekt.

MEER OVER ISTRIË
Excursieinformatie

* DE ISTRISCHE HEUVELTOPPEN – 350 kn (ca. 45 euro) per persoon* (Deze excursie is mogelijk vanuit Porec, Umag, Pula, Medulin en Banjole)

Historie en cultuur

Geinspireerd door oude legendes kun je de geheimen van Motovun en Oprtalj gaan ontdekken, kleine, uit steen gehouwen stadjes, gelegen op de groene heuveltoppen in de buurt van het Motovunse bos! In het binnenland van Istrië zijn veel oude stadjes met forten en kastelen die op heuveltoppen liggen. Volgens de legende woonden er ooit reuzen in de vallei van de Mirna rivier. Ze waren zo groot, dat ze makkelijk konden helpen bij de bouw van de stadjes, de gereedschappen het het bouwmateriaal zetten ze zomaar even op de heuveltop :-) Je gaat dus 2 van deze, door de reuzen gebouwde, stadjes bezoeken, en wel Motovun en Oprtalj.

Motovun is een monumentaal complex op de top van een 277 meter hoge heuvel met een onvergetelijk uitzicht op de vallei van de Mirna rivier en het Motovunse bos. In Motovun vindt je een schat aan culturele en historische monumenten,  de oudste daarvan stammen uit de 12e eeuw. Sommige wetenschappers beweren dat Motovun op een kruispunt van de energiemeridianen van de aarde ligt, de zogenaamde drakenstromen, die zorgen voor positieve levensenergie, ontspanning, rust en spiritualiteit. Dat kan best de reden zijn, dat Motovun 1 van de meest populaire bestemmingen is in Istrië! Na Motovun brengt een smalle weg je naar een ander stadje, Oprtalj, het meest pittoreske stadje in Noord-Istrië. Het was ooit een fort met hoge stadsmuren, maar later werden de huizen op de ruines van de stadsmuren gebouwd, zodat alleen de stadspoorten nu nog zichtbaar zijn, echter die staan nu dus tussen de huizen in. Iedere stap geeft je een gevoel van historie en even waan je je in de sfeer van heel lang geleden. De wandeling door Oprtalj eindigt in een traditionele herberg, waar je autochtone Istrische specialiteiten kunt proeven.

Inclusief: transfers, reisleiding (Engels) en proeverij van autochtone Istrische specialiteiten

* VISPICKNICK – 220 kn (ca. 35 euro) per persoon* (Deze excursie is mogelijk vanuit Porec en Umag)

Genieten aan de Istrische kust en bezoek aan Rovinj

Een geweldig leuke manier om de Istrische kust te leren kennen! Deze boottocht brengt je langs indrukwekkende rotspartijen, zanderige baaien, en kristalhelder water. Onderweg wordt in een mooie baai het anker uitgegooid en kan je zwemmen of snorkelen, of je blijft aan dek in de zon liggen. Na deze stop ga je verder voor de lunch (bestaande uit een vis BBQ) in Rovinj,dat ook wel bekend staat als klein Venetië. Met zijn hoge herenhuizen en zijn met natuursteen bestraatte smalle straatjes, geeft deze kustplaats de indruk een spiegelbeeld te zijn van zijn Italiaanse buurstad, maar dan in het heel klein.

Inclusief: transfers, reisleiding (keuze Engels of Duits), boottocht en lunch

* VENETIË  – 520 kn (ca. 70 euro) per persoon** (Deze excursie is mogelijk vanuit Porec, Umag, Pula, Medulin en Banjole)

Interessante historie

Venetië is zonder twijfel 1 van de beroemdste en meest romantische steden van de wereld en daarom ook een zeer geliefde bestemming. Een boottocht van slechts 2,5 uur brengt je naar het geweldige Venetië. Een bezoek aan deze stad maakt je vakantie echt tot een spectaculaire belevenis. Venetië ontstond al in de 5e eeuw en breidde zich langzaam uit over 118 eilandjes, waardoor je de indruk krijgt, dat de stad op het water drijft. Venetië werd in de 10e eeuw de sterkste staat ter zee. De hele stad is een meesterstuk van architectuur en kunstwerken van beroemde kunstenaars zoals Titian, Tintoretto en Giorgione, tref je zelfs in de kleinste gebouwen aan. In de middag van deze excursie heb je genoeg vrije tijd voor individuele activiteiten, voor de lunch, en om met een gondel of een watertaxi door de stad te varen.

Inclusief: transfers, reisleiding (keuze Engels of Duits), dagkaart voor de boot naar Venetië

Verplicht: je ID kaart of paspoort meenemen!

* DE PLITVICE MEREN  – 680 kn (ca. 90 euro) per persoon*

Geweldig natuurmonument (Deze excursie is mogelijk vanuit Porec, Umag, Pula, Medulin en Banjole)

Het Nationale park van de Plitvice meren staat sind 1979 op de UNESCO World Heritage List, als een "natuurfenomeen van een zeldzame en unieke schoonheid”. In 1949 werd het opgericht als het eerste nationale park van Kroatië, om dit adembenemende karstlandschap, een natuurverschijnsel onstaan door de oplossing van kalksteen in water, te kunnen beschermen. De serie van 16 meren, die steeds van kleur veranderen, van turquoise naar groen, grijs of blauw, is ontstaan via een natuurlijk proces van de opbouw van dammen van de steensoort traventijn. En heden ten dage is er sprake van een  een natuursymphonie van meren, watervallen en bossen met in het wild levende dieren. Bezoekers kunnen van dit zeldzame natuurfenomeen genieten, door de route van 8 kilometer, bestaande uit paden en houten bruggen, te gaan lopen, door een boottochtje te gaan maken, of rond te rijden met het electrische treintje.

De tocht door het nationale park duurt ongeveer 3,5 uur, waarna je een heerlijke maaltijd opgediend krijgt in het lokale restaurant.

Inclusief: transfers, reisleiding (keuze Engels of Duits), maaltijd en toegangskaart voor het nationale park

 

* kinderen onder de 2 jaar gratis, kinderen 2 t/m 11 jaar 50% korting

** kinderen onder de 4 jaar gratis, kinderen  4 t/m 13 jaar 50% korting

Vluchtinformatie
Je vliegt met Cityjet van Amsterdam naar Pula. Deze vlucht duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten. Bij aankomst op het vliegveld word je opgewacht door de reisleiding of plaatselijke vertegenwoordiging van Sudtours.

Vertrekdagen
De vluchten naar Pula vertrekken op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Transfer
De transfer is inclusief indien je ook de accommodatie bij Sunweb geboekt hebt. De transfertijden zijn als volgt:
Medulin, Banjole, Premantura en Pula - ongeveer 20 minuten
Rovinj & Vrsar - ongeveer 35 minuten
Funtana, Porec - ongeveer 45 minuten
Rabac en Umag ongeveer 55 minuten

Vluchtschema
In het geval dat wij van de luchtvaartmaatschappij vernemen dat een vlucht naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal wijzigen, tonen wij de vluchttijden op de site tijdens het maken van een boeking. In veel gevallen krijg je tijdens het boeken de keuze uit verschillende vluchttijden of tussen een vlucht met tijden en een vlucht zonder tijden. Indien de vertrektijden niet getoond worden, zijn deze bij ons nog niet bekend. Zowel de luchtvaartmaatschappij als Sudtours zullen er alles aan doen om gepubliceerde tijden niet meer te wijzigen, echter we kunnen dit nooit 100% garanderen. Alle gepubliceerde vluchttijden zijn dan ook te allen tijde onder voorbehoud.

E-tickets
Sudtours verzendt u uiterlijk één week voor vertrek de tickets. Let op: op de tickets dienen de 1e voornaam en de achternaam gespeld te zijn zoals in het paspoort of op de ID-kaart. Indien namen onjuist geschreven zijn, kun je geweigerd worden voor een vlucht.

Voor meer informatie over de vliegreis, zoals bagage en internet check-in per luchtvaartmaatschappij, verwijzen wij je naar de
reisinformatie op deze site.
Weer
Weersverwachting Istrië deze week
 
dinsdag
12-12
woensdag
13-12
donderdag
14-12
vrijdag
15-12
[WEATHER_TYPE_]">
zaterdag
16-12
zondag
17-12
maandag
18-12
Min 13 7 4 8 8 4 2
Max 16 10 11 12 11 10 10
Windrichting: ZO ZO ZO Z O O NO
Windkracht: 4 2 2 2 3 3 3
Zonkans 12% 25% 7% 5% 25% 57% 57%
Neerslagkans 87% 75% 85% 87% 77% 32% 10%
Weersverwachting Istrië volgende week
 
dinsdag
19-12
woensdag
20-12
donderdag
21-12
vrijdag
22-12
zaterdag
23-12
zondag
24-12
maandag
25-12
Min 0 1 0 0 0 1 3
Max 9 9 9 9 9 10 10
Windrichting: O O O O O O ZO
Windkracht: 3 3 2 3 3 2 2
Zonkans 50% 47% 57% 57% 60% 50% 37%
Neerslagkans 40% 20% 15% 12% 12% 17% 32%
Klimaat Istrië
Plattegrond

Soort verblijf

Plaatsinformatie

Streekinformatie

Landinformatie

Om Sudtours.nl goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Bekijk voor meer informatie ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent met het plaatsen van cookies. Wijzig cookie instellingen